DE ZOEKTOCHT NAAR SMAAK
Enkele jaren geleden nam Bakker Marc van Eeckhout uit Hofstade een drastische beslissing: hij sloot zijn 4 succesvolle winkels om zich volledig te kunnen toeleggen op zijn droom: het creëren van het lekkerste brood ter wereld. De zoektocht naar nieuwe smaken en smaaknuances in brood slorpt al zijn tijd op.
HET TRAAGSTE BROOD
Intussen begonnen de diepste geheimen van het lekkerst mogelijke brood zich aan hem te openbaren. Voor ons licht hij een tipje van de sluier op:
Het deeg krijgt in vijf rustmomenten de tijd om tot volle ontwikkeling te komen. Die rust en traagheid zijn bepalend voor de kwaliteit, de verteerbaarheid en de ongeëvenaarde smaak. Het verschil in smaak ervaart men van bij de eerste beet. Het brood ruikt lekker, de korst is krokant en het kruim is veerkrachtig.
REVIVAL LOKAAL GRAAN
Vanuit die traagheid is Marc nog een stap verder gegaan. Sinds kort loopt er een lokaal proefproject tussen bakker Van Eeckhout en landbouwers Thomas Cools en Alain De Brue. Traag groeiende tarwe werd voor de winter op een veld in Zemst gezaaid. Het kreeg daardoor alle tijd om tot volle wasdom te komen. De oogst van 2020 was een succes en resulteerde in de herfst in een volledig lokaal brood dat bijna barstte van de smaak.
48 EIGEN AKKERS
Weinig mensen weten het, maar door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een steeds verdere verschraling van de gewassen die boer, molenaar en bakker mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Het gevolg is monocultuur, de noodzaak aan steeds meer bestrijdingsmiddelen en een verarming van ons voedsel op het vlak van authenticiteit en smaak.
Met het project ‘Lokale Broodketen Zemst’ heeft Marc 48 oude granen (traag) laten groeien op evenveel perceeltjes in Hofstade met de bedoeling de beste smaken eruit te selecteren en te combineren. Dit past in de zoektocht van onze lokale boeren en bakker Marc naar authentieke culturen en een toppunt van smaakbeleving in brood.
PRIMEUR ORIGIN SPELT
Het lijkt onmogelijk, maar het is Marc gelukt om de enzymes die van nature op onbezoedeld spelt zitten in cultuur te brengen tijdens één van de vijf rustmomenten die hij het deeg gunt om smaak te ontwikkelen. Het is een zeer precies proces, maar het is dus mogelijk. Het eerste Origin Speltbrood op basis van twee oude Spelt soorten Ebner Rotkorn en Roter Tiroler is bijzonder voedzaam, licht verteerbaar en met een ongeëvenaarde smaak. Dit is brood dat uw leven verandert!
Voor meer info, zie broodnodig.be
Afkomstig van een lokale landbouwer, afkomstig van een leverancier binnen de EU, afkomstig van een leverancier buiten de EU, ik produceer het, afkomstig van een Belgische leverancier
Conventioneel meel, meel van oude graansoorten, biomeel, speciaal meel, vooraf bereid meelmengsel
De volgende andere ingrediënten worden in de bereidingen gebruikt: +- 100 verschillende ingredienten
Ingrediënten afkomstig van een leverancier binnen de EU, ingrediënten afkomstig van een Belgische leverancier
Ingrediënten afkomstig van conventionele ketens
Bakkersgist, natuurlijke zuurdesem, bereiding van het voordeeg
Gasoven