De producten van

Wijngaardhof

Groentekweker, Westmalle
Lode Speleers
Lode Speleers heeft Wijngaardhof opgestart in 1981. Het bedrijf is gevestigd te Westmalle, in Vlaanderen.

Het project

Een stukje geschiedenis ...

Reeds in 1981 startte ik (Godfried Bervoets) op het Wijngaardhof te Westmalle met het telen van groenten op een zo natuurlijk mogelijke wijze.

Aanvankelijk teelde ik groenten op een oppervlakte van 40 are en verkocht deze op de boerenmarkt te Kapellen. Mijn hobby groeide uit tot beroep en het bedrijf breidde uit tot momenteel ongeveer 2 ha beteelde oppervlakte waarvan 50 are serre.

Sedert 1991 staat het bedrijf onder toezicht van TUV-Nord, de controleorganisatie voor de biologische landbouw. Deze organisatie heeft een aantal controleurs die onverwacht het bedrijf bezoeken, stalen nemen en de boekhouding nakijken. TUV-Nord wordt op zijn beurt door het ministerie gecontroleerd. TUV-Nord geeft al dan niet het bio-garantielabel, dat jaarlijks terug moet aangevraagd worden.
In 2009 werd een nieuwe serre van 20 are bijgebouwd.

Het werk op het veld

De optie die het meest voldoening geeft, is het telen van groenten voor directe verkoop aan de consument. Hierdoor kiezen we ervoor een zo groot mogelijke diversiteit aan groenten zelf te kweken : gespreid over een gans jaar kunnen we zo ongeveer een 80tal verschillende soorten groenten vers van eigen veld aan de consument aanbieden, van vroege aardappelen, bladgewassen, kolen, bonen, erwten, courgetten, prei, selder, slasoorten, bewaaraardappelen, en in de serre tijdens de zomermaanden tomaten, aubergines, paprika's, komkommers, postelein, radijsjes, enz...
We telen ook een aantal minder gekende speciale groenten zoals gele courgette, boterboontjes, gele tomaten, italiaanse tomaten, enz...
Bepaalde extensieve gewassen die veel oppervlakte vergen of bepaalde specifieke groenten, zoals bv. witloof, schorseneren, asperges worden aangekocht bij collega's in de buurt, of via de biologische groothandel.

We kweken zoveel mogelijk seizoensgebonden zodat verwarming onder glas niet nodig is. In volle winter slagen we er toch nog in volgende groenten te telen : prei, spruiten, savooi, spinazie, winterpostelein, veldsla, kervel, peterselie, warmoes, rucola, ... Ook worden, vooral in de winter, biologische groenten en fruit aangekocht uit het buitenland om zo het assortiment aan te vullen.

Duurzame energie
Wist je dat alle elektrische energie die we nodig hebben op Wijngaardhof duurzaam is? Een groot deel wekken we zelf op door middel van zonne-energie. In totaal zijn er zonnepanelen met een totaal vermogen van 18.000 Wp geïnstalleerd op de boerderij en op het winkelgebouw. Als de zon niet schijnt, komt de rest van Ecopower, de meest duurzame 100% hernieuwbare energieproducent van Vlaanderen. Zo dragen wij ook ons steentje bij tot een beter klimaat.

Rechtstreekse verkoop
Wij proberen zoveel mogelijk rechtstreeks te verkopen. Dit gebeurt op de boerenmarkt te Kapellen op zondag, via Voedselteams voor groente- en fruitpakketten, recent via Buurderijen van Boeren en Buren en via thuisverkoop in de bio-hoevewinkel. Deze werd in 2019 volledig verbouwd tot een moderne biowinkel met een volledig aanbod van eigen geteelde groenten, maar ook veel fruit, zuivel, droogwaren, dranken, cosmetica en voedingssupplementen. De winkel is open van dinsdag tot en met zaterdag. Teneinde de rechtstreekse verkoop in goede banen te leiden heeft Lode in 2018 het Wijngaardhof team versterkt zodat Godfried zich volledig op de groenteteelt kan richten. Inmiddels zijn er nog 4 deeltijdse medewerkers bijgekomen en in het seizoen nog diverse seizoensarbeiders. In september 2020 is jonge boer Charel het team komen versterken.

Adres
Heidsiebaan 22
2390 Westmalle
1981
Jaar van oprichting
3
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Wijngaardhof

Gewassen

80 gekweekte soorten per jaar

Kweek in volle grond, kweek in koude kassen

Behandeling van gewassen

Gebruik van biologische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen, naleving van de principes van de biodynamische landbouw

Poot- en zaaigoed

Afkomstig van een leverancier binnen de EU, afkomstig van een binnenlandse leverancier

Biologisch zaaigoed

Verwerking

Ik verwerk mijn producten niet

Andere ingrediënten: niet ingevuld

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.