De producten van

Fruitdas

Stroopfabrikant, Ciderfabrikant, Producent van fruitsappen en dranken, Genk
Wim Jambon
Wim Jambon heeft Fruitdas opgestart in 2019. Het bedrijf is gevestigd te Genk, in Vlaanderen.

Het project

Het idee is in 2009 ontstaan binnen JNM Fruitstreek (jnm.be) om iets met het vele hoogstamfruit uit de boomgaarden in Borgloon te doen.
Waarom juist hoogstam?
Omdat naar ons idee hoogstamfruit niet alleen de meest smakelijke appels en peren oplevert. Maar een hoogstamboomgaard ook bijdraagt aan een natuurlijk en ecologisch landschap waar plaats is voor oude rassen die kunnen uitgroeien tot oude bomen.
De eerste pers werd zelf gebouwd en een kleine fruithakselaar werd aangekocht. De start voor de productie van appelsap was gemaakt.

Door de jaren heen is het project gegroeid totdat we op een punt kwamen dat het voor ons duidelijk was dat we de grens van de capaciteiten van ons hobbymateriaal bereikt hadden. Neem daar dan ook nog eens bij dat we meer en meer de vraag kregen of we geen appelsap verkochten. En het gevolg was de opstart van een bedrijf.

Maar een bedrijf wilt niet zeggen dat we onze originele principes zomaar overboord gaan gooien. Wij willen nog steeds appelsap van hoogstamfruit met de smaak die we tijdens de 10 jaar zo zijn gaan appreciëren. Gedurende een tweetal jaar werd er gezocht naar de machines die de door ons vooropgestelde kwaliteit kunnen leveren. Al gouw bleek dat, dat ook betekend tegen de gangbare zaak ingaan is. De meeste producenten kiezen voor een bandenpers wij gaan voor een pakkenpers. Afvullen in plastiek zakken van 3 liter is zoveel gemakkelijker en minder werk. Neen wij kiezen voor glazen flessen met statiegeld zodat de volle smaak van de appel behouden blijft.
Kortom wij doen er alles aan om op een zo’n een duurzaam mogelijk manier appelsap en cider te maken die ook nog eens afkomstig is uit de fruitstreek van België namelijk Haspengouw.

Voor onze stroop werken wij samen met de Stroopfabriek In Wellen (loonsestroop.be) . Wij leveren al het fruit, namelijk de appels en peren, van hoogstambomen. Zij maken de stroop volgens hun recept maar vullen af in de door ons gekozen glazen potten.

Adres
Haneveldstraat 47
3600 Genk
2019
Jaar van oprichting
3
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Fruitdas

Werkplaats

Laat produceren met eigen recepten door een externe werkplaats

Basisingrediënt

Hoogstam peren en appelen

Afkomstig van een lokale landbouwer, productie op eigen bedrijf

Lokale producten (-250km), ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Herkomst van de secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de secundaire producten: niet ingevuld

Andere ingrediënten

Andere ingrediënten: niet ingevuld

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.