De producten van

OR Coffee Roasters

Koffiebrander, Westrem
Katrien Pauwels
Katrien Pauwels heeft OR Coffee Roasters opgestart in 2001. Het bedrijf is gevestigd te Westrem, in Vlaanderen.

Het project

OR Coffee Roasters is een Belgische Specialty Coffee branderij, opgericht door Tom Janssen en Katrien Pauwels in 2001 als pionier in de Specialty Coffee industrie. Wij kopen onze koffie rechtstreeks aan bij de boer in 8 verschillende landen in Afrika en Latijns Amerika (Ethiopië, Rwanda, Burundi, Costa Rica, El Salvador, Colombie, Brazilië, Peru)
Concreet betekent dit dat we bij OR niet aankopen bij een trader maar rechtstreeks bij de boer of de coöperatieve in het land van oorsprong. De prijs wordt door ons afgesproken rechtstreeks met de boer, teler. Vervolgens zorgen wij via een logistieke partner voor het transport naar België. Hier wordt onze koffie opgeslagen in het Seabridge koffie warehouse in Zeebrugge waar wij de ruimte huren die we nodig hebben.
Deze manier van werken die we Direct Fair Trade noemen is de beste manier om de kwaliteit en eerlijke handel te garanderen.
Onze koffie's zijn:
- 100% Arabica
- Duurzaam geteeld en door ons gebrand
- Specialty Coffee
- Eerlijk en transparant verhandeld.

Welke labels hebben we bij OR? Wij hebben diverse labels maar gebruiken die niet actief. Waarom niet? Omdat die naar onze mening te veel als louter marketingtool worden gebruikt en niet zozeer waarvoor ze eigenlijk werden gecreëerd. Bij OR hebben we 3 soorten koffie's:
- Koffie's die biologisch geteeld worden, meestal bij kleine boeren maar niet gecertifieerd zijn. Waarom niet? Omdat dit een grote kost meebrengt voor de boer. Voor kleine boeren is het certificaat dikwijls geen prioriteit gezien ze sowieso al biologisch werken.
- Biologisch gecertificeerde koffie's: een aantal van onze telers zijn intussen gecertifieerd zoals een aantal loten uit Brazilië, Peru, Colombia en Ethiopië.
- Een minderheid worden niet biologisch geteeld omdat de omstandigheden dat voorlopig nog niet toelaten. Dit is het geval voor El Salvador, Costa Rica en Rwanda.

Meer weten? orcoffee.be of @orcoffeeroasters

Adres
Dorpsstraat 31
9230 Westrem
2001
Jaar van oprichting
8
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van OR Coffee Roasters

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Ongebrande koffiebonen

Afkomstig van een leverancier buiten de EU

Ambachtelijke producten, biologische producten, producten afkomstig van een gecertificeerde productie

Secundaire ingrediënten

Geen

Herkomst van de secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de secundaire producten: niet ingevuld

Andere ingrediënten

Geen

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Opmerking

Wij hebben 3 groepen van koffiebonen die we aankopen. Allen voldoen aan de basis criteria, zijnde kwaliteit en Arabicabonen. Vervolgens hebben we: - niet biologische geteeld - biologisch geteeld maar niet gecertifieerd owv kleine boeren met beperkte middelen - biologisch geteeld én gecertifieerd.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.