De producten van

Harzevelt

Confituurmaker, IJsmaker, Fruitteler, Zuivelproducent, Olijvenkweker, Diepenbeek
Maarten Blokken
Maarten Blokken heeft Harzevelt opgestart in 2021. Het bedrijf is gevestigd te Diepenbeek, in Vlaanderen.

Het project

Aan het begin van de jaren '90 start het verhaal van ons landbouwbedrijf: Sabine en Johan nemen een oude varkenshouderij in Diepenbeek over en transformeren deze naar een konijnenkwekerij en later een pluimveebedrijf.

De dioxinecrisis rond de eeuwwisseling doet hen nadenken over de toekomst van het bedrijf. Naast de landbouwactiviteiten wordt besloten een artisanaal ijssalon ('t Keysel Creymke) in te richten in één van de bijgebouwen van de boerderij.

In 2021 treedt de volgende generatie toe in het familiebedrijf: zoon Maarten en schoonzoon Raf kiezen voor een 'terugkeer naar de roots', met een belangrijke klemtoon op de landbouwactiviteiten van het bedrijf. Zo wordt het ijssalon omgevormd tot hoevewinkel, waar naast het gekende roomijs verschillende hoeveproducten aangeboden worden.

Op het landbouwbedrijf wordt actief geïnvesteerd in het moderniseren van de productieruimtes zodat er naast roomijs ook confituur en (vanaf 2022) ook eigen kaas bereid kan worden.

In de meerderheid van de grondstoffen probeert men te voorzien via eigen teelt van zacht en hard fruit, een eigen notenboomgaard en een kleine kudde melkkoeien.
Wanneer er onvoldoende grondstoffen beschikbaar zijn op het eigen bedrijf wordt er in eerste instantie producten benut van gelijkgezinde boeren, alvorens zich te wenden tot de conventionele kanalen.

De visie voor de (nabije) toekomst focust zich vooral op een kleinschalig en duurzaam productieproces van een rijke waaier aan hoeveproducten. Door de productie bijna volledig in eigen beheer - of via duurzame partnerships - te nemen, worden vele vervuilende ketens uit het proces geweerd. De verkoop via de eigen hoevewinkel (Keysel Creymke) en de lokale afzetmarkt (in een straal van max. 80 km rond het bedrijf) via markten, kleine winkeliers en via webshops, richt zich bewust op de eigen regio waardoor de klanten zich een goed beeld kunnen vormen van de oorsprong van hun voedsel.

In de loop van 2022-2023 zal een proeftuin achter de boerderij, via begeleide rondleidingen, opengesteld worden om nog meer mensen te kunnen informeren en sensibiliseren over ons duurzaam landbouwproject.

Er werd bewust gekozen niet meer dan 10 hectare te bewerken, om het bedrijf 'handelbaar' te houden zonder te moeten inboeten aan kwaliteit. Op vlak van landbouwmethodes werden een aantal principes uit de conventionele landbouw verrijkt met visies uit de permacultuur en biologische landbouw.

Adres
Hoog Keizel 32
3590 Diepenbeek
2021
Jaar van oprichting
5
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Harzevelt

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Aardbeien

Productie op eigen bedrijf

Lokale producten (-250km), ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Suiker

Afkomstig van een binnenlandse leverancier

Lokale producten (-250km)

Andere ingrediënten

Overig fruit

Afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km)

Opmerking

Al onze confituren worden op artisanale wijze geproduceerd: in kleine hoeveelheid en bijna volledig met de hand, op die manier kunnen we de kwaliteit van dicht bij monitoren en een (h)eerlijk product afleveren.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.