De producten van

DRUUG

Ciderfabrikant, Gent
Melanie Lavens
Melanie Lavens heeft DRUUG opgestart in 2021. Het bedrijf is gevestigd te Gent, in Vlaams Gewest.

Het project

Het begon allemaal in 2016 met een appelboom in onze tuin…

We konden het niet aanzien dat onze appels lagen weg te rotten en gingen op zoek naar een oplossing. Appelmoes maken dan maar? Of gewoon appelsap? Ja, wel lekker maar niet uitdagend genoeg en een teveel aan snelle suikers wat ook niet schitterend is voor iemand met diabetes (Rutger zelf in dit geval).

Ondanks dit zijn we wel bourgondiërs die graag van het leven genieten. Melanie werkt graag in de moestuin, kweekt allerlei planten, kortom een bezige bij. Rutger is al langer geïnteresseerd in alles wat met bier en wijn te maken heeft. Vooral dan de droge en zure bier stijlen zoals saison, oud bruin en geuze die ook weinig of geen restsuiker bevatten. Uit deze achtergrond ontstond het idee om een droge cider te maken.

Eigenlijk is cider of ‘appelwijn’ een product dat in onze contreien nooit echt een cultuur heeft gekend. Enkel op boerderijen werd er soms lokaal cider van de oude appel/perenrassen gemaakt. In tegenstelling tot Frankrijk of Engeland kwamen deze vaak niet in de handel terecht en bleef het eerder een product voor eigen gebruik.

Wij gaan terug op zoek naar die boerderijen of tuinen van mensen om oude hoogstamrassen te vinden en er iets lekkers van te maken.

We vonden het zo plezant en spannend om elk jaar het resultaat te proeven dat we steeds op zoek gingen naar meer fruit. Niet alleen met appels en peren, maar ook met aalbessen, cassis, hop en druiven gingen we experimenteren.

Zo komen we terecht op enorm mooie locaties waar mensen ons laten plukken, een teveel aan fruit die anders verloren dreigt te gaan. We vinden het nogal gek dat er zoveel boomgaarden zijn in België maar dat er vooral appels uit het buitenland in onze winkelrekken liggen. Er is ook nog niet echt een ‘cider cultuur’ in ons land terwijl we wel zoveel van bier brouwen kennen. Daar willen wij verandering in brengen! Elke jaargang zal ook anders smaken aangezien we afhankelijk zijn van de mensen bij wie we kunnen gaan plukken. Dit maakt het elk jaar dan ook extra spannend om het resultaat te kunnen proeven.

Adres
Proeftuinstraat
9000 Gent
2021
Jaar van oprichting
2
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van DRUUG

Gewassen

Aantal gekweekte soorten per jaar: niet ingevuld

Gebruikte kweektechnieken: niet ingevuld

Behandeling van gewassen

Behandeling van de gewassen: niet ingevuld

Poot- en zaaigoed

Herkomst van het poot- of zaaigoed: niet ingevuld

Soort poot- of zaaigoed: niet ingevuld

Verwerking

Verwerking in mijn werkplaats

Andere ingrediënten: niet ingevuld

Ingrediënten afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale ingrediënten (-250km), ambachtelijke ingrediënten, ingrediënten afkomstig van conventionele ketens

Opmerking

Cider en Perry gemaakt van lokale oude hoogstamrassen van appels en peren. tegen voedselverspilling

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.