Vroeger zwoegde een belangrijk deel van de Belgen op hun akkers en zelfs in 1980 waren ze nog met 185 duizend. Sindsdien moest twee derden (!) van de landbouwbedrijven noodgedwongen de boeken sluiten. Boerderijen zijn sindsdien 5, 10 en zelfs 100 keer groter geworden, terwijl er momenteel nog elke week 3 verdwijnen in Vlaanderen. Sinds 70 jaar wordt de landbouwsector geconcentreerd, geïndustrialiseerd en ontmenselijkt. De zelfvoorzieningslandbouw van vroeger is nu een keiharde en veeleisende agro-industrie geworden.
Was het vroeger beter? Boeren & Buren wil de tijd niet terugdraaien, maar enkel de landbouwers de middelen geven om hun vrijheid te herwinnen, hun autonomie te bewaren en uiteindelijk goed te kunnen leven van hun werk.
Hebben de Producenten de consumenten uit het oog verloren? Boeren & Buren geeft hen directe toegang tot een hele gemeenschap. Op het internet en tijdens de bijeenkomsten worden banden gesmeed tussen de mensen die produceren en de mensen die consumeren. De Boeren kunnen zo inspelen op de smaken en verwachtingen van de consumenten. Zij kweken lang vergeten soorten, vinden nieuwe yoghurtrecepten uit en stellen hun productie bij omdat de Buren van het netwerk hen hun wensen en ideeën toefluisteren. Tegelijkertijd ontdekken de consumenten de realiteit en de moeilijkheden van het boerenleven, komen ze weer in contact met de aarde en gaan ze beetje bij beetje haar regels aanvaarden. Boeren & Buren sloopt de muren tussen beide werelden dankzij een sociaal platform en regelmatige bijeenkomsten.
Uiteraard is niet alles perfect. Het gaat erom vooruitgang te boeken en de overgang te maken. Hoe meer tijd mensen met elkaar doorbrengen, hoe meer ze van elkaar gaan leren. Het is altijd al de gemeenschap geweest die volledig onafhankelijk en transparant haar Producenten heeft gekozen. Bijgevolg behouden de gekozen boerderijen een menselijke schaal, worden dieren met respect gehouden en beschermen de landbouwmethoden de bodem, het landschap en de biodiversiteit. Kortom, het is de gemeenschap die bepaalt hoe de wereld om haar heen eruit ziet!
Door mee te doen aan de Buurderijen kan iedereen zijn voeding weer in eigen handen nemen, zijn streek beter leren kennen en duizenden nuttige dingen te weten komen over een productieketen die men dacht te kennen. Hoe worden spruiten gekweekt? Wat verbruikt een tractor? En waterkers, wat is dat voor een beest? Het directe contact met de Boeren is altijd een bron van verrijking… en plezier!
« Wij zijn jonge boeren die hebben gekozen voor diversiteit: schapen houden, kippen, kalkoenen… Dankzij Boeren & Buren zijn we, met veel hartstocht en energie, nu ook begonnen met een gevarieerd aanbod aan groenten (sla, kruiden, spinazie…). Als producent is het belangrijk voor ons om niet al onze eieren in één mand te leggen: producten en verkoopkanalen diversifiëren, dat is de sleutel tot succes! »
Jeroen en Delfien Hemelings-Vereecken
Landbouw en veeteelt,De Seizoenschuur Schellebelle, Oost Vlaanderen, België
« Ik ben niet het soort mens om een hele dag op mijn computer te zitten tokkelen. Maar met Boeren & Buren, heb ik begrepen hoe het Internet een mooie impuls kan geven aan de korte keten. Alles gaat veel sneller, informatie gaat rond als nooit tevoren, we bereiken elke dag nieuwe consumenten. En dit alles zonder het persoonlijke contact te verliezen, want met de bijeenkomsten ontmoet de virtuele ook de echte wereld. »
Thomas Boonen
Biologische groentenkweker, Ferme du Hérrisson, Pas-de-Calais, Noord Frankrijk« Vanaf het begin van mijn avontuur met de Buurderijen, heb ik er voor gekozen om samen te werken met andere producenten. Zo kunnen we de logistiek optimaliseren. Door de levering aan de Buurderijen te verzekeren in een beurtrol, kunnen we er meer bedienen en een volledig aanbod presenteren. Deze onderlinge hulp en solidariteit is heel waardevol. Je bent niet meer alleen en dat is zowel geruststellend als gezellig.»
Cathy Michel
Veeteelt Ferme du Bois Champeau, Île-de-France, Frankrijk«Sinds begin 2014 is Boeren & Buren voor ons een fantastische afzetmarkt waardoor we onze afhankelijkheid van de sterk variërende melkprijs drastisch hebben kunnen inperken, door bijna onze volledige productie ambachtelijk te verwerken. We hebben zo ook de mogelijkheid gekregen om te investeren in beter materiaal en familieleden te betrekken op de boerderij. Daarnaast hebben we ons aanbod van producten gediversifieerd om beter aan de wensen van de consumenten te voldoen. Niets dan innovatie! We wilden het concept graag kenbaar maken in ons dorp en hebben er daarom zelf een Buurderij opgestart.»
Marie Amorison
Melkboer en kaasmaker,Ferme Amorison, Basècles, Henegouwen, België