De producten van

Seizoensmaak / Les goûts saisonniers

Slager, Traiteur, Varkenshouder, Kippenhouder, Groentekweker, Londerzeel
Matthias Van Buggenhout
Matthias Van Buggenhout heeft Seizoensmaak / Les goûts saisonniers opgestart in 1926. Het bedrijf is gevestigd te Londerzeel, in Vlaanderen.

Het project

Seizoensmaak: authentiek en seizoensgebonden
Seizoensmaak is ontstaan als een familieboerderij waar Matthias, Katrien en Adriaan als vierde generatie de boerderij verderzetten en samen met een fijn team vormgeven aan een bio-divers landschap. We telen biologische seizoensgroenten en bieden natuurvlees aan van eigen scharrelvarkens- en gevogelte voor verkoop in korte keten. Door zo weinig mogelijk kunstmatig in te grijpen streven we naar een (h)eerlijke kwaliteit om een unieke smaak te geven aan de groenten, fruit en vlees.

Visie
Seizoensmaak
Wat doen wij (anders)?
Seizoensmaak is een boerderij die wordt verdergezet door de vierde generatie die samen met een divers team van gedreven mensen een eigen wending geeft aan deze plek.
Katrien ondersteunt en coördineert in de verschillende takken van deze werking om de boerderij als één geheel in haar kracht te zetten met respect voor elke schakel hierin.
Graag vertellen we ons verhaal van biologische groenten tot natuurvlees:
BIOLOGISCHE GROENTEN
We kiezen bewust om te verkopen via korte keten en om te schakelen naar biologische en teelt. Dit brengt ons bij de essentie: smaakvolle vollegrondsgroenten kweken. Op een oppervlakte van 4 ha worden diverse soorten groenten en aardbeien gekweekt. Één van de zomerse topproducten zijn de vollegrondstomaten uit de serre. We kweken ook vergeten groenten zoals: aardpeer, warmoes, schorseneer, rode biet, koolrabi en pastinaak.
Matthias en Mohammed zijn experts in het kweken van biologische seizoensgroenten. Ze streven ernaar om in dit klimaat een variatie aan groenten te telen (ook in de winter). Door afdekking en gebruik van serres kunnen ze tot laat in het winterseizoen nog bladgewassen kweken zoals veldsla, winterpostelein, mizuna, mosterdblad en barbarakers. Dus ook in de winter kunnen we genieten van een vers slaatje!

SCHARRELVARKENS & PLUIMVEE
We brengen het dier groot op biologische grond met deels eigen gekweekt biologisch voedsel en bierdraf van een lokale brouwer.
De varkens zijn een kruising van swiss large white en piétrain, dit is een robuust ras dat het liefst buiten loopt. Voor het kweken van deze varkens hebben we een fijne samenwerking met de tuinbouwschool van Merchtem. Ze worden gekweekt met het respect dat ze verdienen. De varkens krijgen de ruimte voor hun natuurlijk sociaal gedrag en hebben een goed leven zonder stress. De biggen blijven zo lang als nodig bij hun moeder om te zogen. Daarna groeien de biggen verder op de biologische velden van de boerderij. Door deze aanpak kost het grootbrengen van de biggen tijd en geduld. Maar investering in het welzijn van de dieren loont en dat kan je ook proeven.
Naast varkens dartelt er gevogelte op de velden zoals kalkoenen, kippen, eenden en parelhoenen. We streven om ook hun voeding zoveel mogelijk aan te vullen met eigen geteeld biologisch voedsel. Ook bieden we rundsvlees en kalfsvlees aan. Hiervoor werken we samen met boerderij Rumina en de Donkenhoeve. Deze dieren leven buiten en zijn grasgevoederd. Het volwassen rundsvee wordt minimum 4 jaar en de kalfjes zijn stieren.

NATUURVLEES
De verwerking tot een lekker stuk vlees gebeurt dan weer in het atelier van boerderij Seizoensmaak. Adriaan kiest bewust om terug te gaan naar de essentie. Samen met zijn rechterhand Ahmed laten ze niets van het dier verloren gaan, vlees eten mag een bewuste keuze zijn. Een keuze voor kwaliteit en niet voor kwantiteit.

Adres
Ursene 14
1840 Londerzeel
1926
Jaar van oprichting
4
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Seizoensmaak / Les goûts saisonniers

Geen informatie beschikbaar

De Producent heeft nog geen informatie toegevoegd over deze activiteit. Als je hier meer over wil weten, twijfel dan niet om de Producent te vragen om deze informatie aan te vullen.