De producten van

Melkerhei

Zuivelproducent, Neerlinter
Martine Kinnart
Martine Kinnart heeft Melkerhei opgestart in 2017. Het bedrijf is gevestigd te Neerlinter, in Vlaanderen.

Het project

In de glooiende velden van het Hageland, tussen Oplinter en Zoutleeuw, ligt de Melkerhei. Hier vind je de puurste zuivelproducten uit de streek, gemaakt met veel passie. Zelfvoorzienend voor ruwvoer en mestafzet. Het krachtvoeder is GGO-vrij (niet genetisch gemanipuleerd), de bietenpulp komt van de Tiende Suikerrafinaderij en de bierdraf van de brouwerij van Hoegaarden, maw binnen een straal van 15km. Korte keten voor onze zuivel maar dus ook voor het voer van de dieren. Van wat deze Hagelandse bodem komt is de Rauwe melk, ambachtelijke boter, een heerlijke variatie aan harde en zachte kazen: producten die teruggaan naar de basis.

Het Melkerhei-verhaal staat op fundamenten die meer dan 50 jaar geleden zijn gebouwd: alles wat nu is, is geïnspireerd door de intussen overleden (groot)moeder 'mémé', die ook boter maakte. Het ondernemershart van Pieter en Martine in combinatie met een grote passie voor de boerderij en de zuivelverwerking, maakt van Melkerhei een bloeiend bedrijf.

De melk komt rechtstreeks, zonder transport of opslag, binnen in de verwerking van het melkveebedrijf van vader en echtgenoot Gerrit. Het hoeft dan ook geen betoog dat Melkerhei hieraan duurzaamheid koppelt tijdens het productieproces doordat dit transport rechtstreeks gebeurd, waardoor de melk niet moet worden opgewarmd.

Met veel toewijding verzorgt boer Gerrit en Pieter het vee; hun liefde voor het vak proef je in de lekkere volle melk. Hiermee wordt er boter, botermelk, vla, yoghurt, verse kaas, kruidenkaas en halfharde kazen... gemaakt. Een leuk weetje is dat de namen van de kazen hun oorsprong kennen bij de familie: (over)grootouders en kleinkinderen worden geëerd door een kaas naar hen te vernoemen. Zo eren we mémé, die een hart van goud had, met St.-Lucie; een type Saint-Paulin kaas met zwarte truffel, ook wel het zwarte goud genoemd.

Op het einde van de werkweek liggen de rekken vol met zuivel, komend van 1 product: melk. Deze witte drank bevat vetten, suikers, eiwitten en mineralen. Op zaterdag, bij de verkoop aan de foodtruck, is het bijzonder boeiend om mensen bewust te maken van het feit dat ze een product kopen dat maar een paar meter heeft afgelegd om in de zuiveltoog te belanden en een oprecht eerlijk product is, zonder toeters en bellen: puur.

Adres
Heidestraat 163
3350 Neerlinter
2017
Jaar van oprichting
2.5
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Melkerhei

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Melk

Afkomstig van een lokale landbouwer

Ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Confituren en kruiden

Afkomstig van een leverancier binnen de EU, afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km), ambachtelijke producten

Andere ingrediënten

Andere ingrediënten: niet ingevuld

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Opmerking

Voor de yoghurts met fruit geef ik de voorkeur aan plaatselijke telers die van hun vruchten confituren maken

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.