De producten van

Hoeve Van Eigen Kweek VOF

Slager, Confituurmaker, IJsmaker, Zuivelproducent, Lembeke
Sarah D'hooge
Sarah D'hooge heeft Hoeve Van Eigen Kweek VOF opgestart in 2016. Het bedrijf is gevestigd te Lembeke, in Vlaanderen.

Het project

Wij zijn Sarah en Benny, en runnen een boerderij in Kaprijke. We hebben Holstein melkkoeien, Hereford vleesrunderen en Buitenloop jacobetsvarkens.

Bij onze varkens hebben we gekozen om ze vrij buiten te laten lopen. We hebben de oppervlakte waarop ze kunnen lopen zodanig groot gemaakt dat niet alles tot een maanlandschap is hervormd. Er is namelijk ook nog rijkelijk gras met kruiden aanwezig, uiteraard een modderpoel, bomen die voor schaduw zorgen en toegang tot een binnenhok. Deze dieren krijgen van ons bovendien veel meer tijd om te groeien, en we laten ze ook zwaarder uitgroeien tot 150KG! Daarnaast proberen we ze zoveel mogelijk te voeden met granen en voederbieten die we zelf telen. We hebben dit ras zelf gecreëerd door een kruising te maken tussen Duroc, Belgisch landvarken en Pietrain. Duroc is bekend voor extra vetmarmering in het vlees, Belgisch landvarken voor gezondheidsredenen, en Pietrain voor een goede bevlezing. Deze manier van fokken heeft recht op en eigen naam, en daarom hebben we onze varkens gedoopt tot 'het jacobetsvarken', genoemd naar de jacobetsakker waarop ze vertoeven.
Het resultaat is een een lekker gemarmerd stukje vlees wat door het vele bewegen, kruiden, zonlicht en het toelaten van natuurlijk gedrag tot een intensere smaak heeft geleid.

Voor. ons vleesvee hebben we gekozen voor een oud en zuiver ras, wat al eeuwen ongewijzigd in deze vorm bestaat, namelijk het Hereford rund. Dit rund is vernoemd naar het gelijknamige Engelse stadje Hereford.
Wij laten onze koeien in het vroege voorjaar kalven. Ze kalven ook allemaal op een natuurlijk manier, en de kleintjes mogen de hele lente, zomer en herfst bij hun moeder blijven, in de weide. Dit ras doet het bijzonder goed op gras. Wel groeien ze een stuk trager dan meer voorkomende rassen in de streek, maar dat maakt het vlees ook veel intenser van smaak. Hereford heeft bovendien ook de eigenschap om van nature uit gemarmerd vlees te maken. Ze zijn enorm winterhard, en hebben de mogelijkheid om het vet in hun lichaam zelf te sturen naargelang de weersomstandigheden. Bij barre winterkoude mobiliseren ze hun vet zoveel mogelijk naar de buitenkant van hun lichaam als isolatie. Ze overleven in Canada bij temperaturen ver onder het vriespunt. Hier zijn de omstandigheden gelukkig niet zo extreem, en daardoor heb je hier als resultaat een evenwichtig gemarmerd stukje vlees. Bovendien laten we het dier na het slachten ook nog eens 3 weken in een geschikte rijpkamer afrijpen, dit geeft een nog intensere smaak aan het vlees, waardoor het nog meer tot z'n recht komt.

Onze Holstein melkkoeien zorgen voor de melk die we gaan verzuivelen tot heerlijke volle yoghurt, zuiveldessertjes en hoeve ijs. Onze koeien hebben in de lente, zomer en herfst steeds toegang naar buiten, met een grotere beschikbare oppervlakte per koe dan wettelijk benodigd om de melk weidemelk te mogen noemen. Naast het verse gras, worden ze bijgevoerd met ruwvoer wat we zelf telen zoals gras, grasklaver, mais, voederbieten. Zelfs het krachtvoer proberen we zoveel mogelijk zelf te vervoerderen in de vorm van maismeel, tarwemeel, winterveldbonenmeel.

We kozen ervoor ons vlees enkel vers aan te bieden op de dagen dat we slachten. Het niet gereserveerde vlees gaan we onmiddellijk vacuum gaan verpakken en vriezen we direct in. Zo blijft de kwaliteit optimaal behouden en herleiden we voedselverspilling tot een absoluut minimum.

Dankzij onze zonnepanelen en de warmterecuperatie van onze melkkoeltank zijn we voor een groot deel zelfvoorzienend in onze stroombehoefte.

Adres
Beekstraat 21
9971 Lembeke
2016
Jaar van oprichting
4
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Hoeve Van Eigen Kweek VOF

Werkplaats

Gebruikt een gedeelde werkplaats

Basisingrediënt

Runds- en varkensvlees

Productie op eigen bedrijf

Lokale producten (-250km), ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Kruiden en specerijen

Afkomstig van een binnenlandse leverancier, afkomstig van een leverancier binnen de EU

Producten afkomstig van een gecertificeerde productie

Andere ingrediënten

Paneermeel

Afkomstig van een leverancier binnen de EU

Producten afkomstig van een gecertificeerde productie

Opmerking

Alles van vlees dat wij rechtsreeks verkopen aan de consument komt van de eigen boerderij. We maken gebruik van een gedeeld atelier, waar we éénmaal per week varken of rund versnijden. Bij het versnijden gaan wij onmiddellijk alles vacuum verpakken en vriezen we in. Dit zodat het vlees zijn optimale kwaliteit kan behouden, en er van voedselverspilling geen sprake is.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.