De producten van

Chéry Faso

Ambachtelijke producent (non-food), Fabrikant van natuurlijke cosmetica, Fairtrade handelaar, Gent
Trui Rachels
Trui Rachels heeft Chéry Faso opgestart in 2010. Het bedrijf is gevestigd te Gent, in Vlaams Gewest.

Het project

Chéry Faso, dat is Fair Skincare uit het Hart van Afrika & Gent.
Puur,(h)eerlijk, direct trade en 'back to basics'.
Producten die de kracht en warmte van de Afrikaanse mama's uitstralen en hen een zelfstandig inkomen geven.
Producten die deels in Afrika, en deels in het Gentse geproduceerd worden om jou het beste van twee werelden te kunnen aanbieden.

Chéry Faso is ontstaan na mijn eerste reis door Burkina Faso, waar ik karitéboter / sheaboter ontdekte. Ik was zo onder de indruk van dit product, het verhaal erachter, de handmatige productie van kariténoot tot boter, het unieke vrouwelijke karakter en de werking van dit topproduct, dat ik besloot om er hier 'iets' mee te doen. En dat 'iets' werd Chéry Faso.
Samen met 36 karitémama's in het dorp Boni richtte ik een coöperatieve op ter plaatse. We bouwden twee productiecentra om op grote schaal karité en zeep te produceren, en organiseerden opleidingen ter plaatse om pure karité van topkwaliteit te maken. De vrouwen hebben een eigen bankrekening, een eigen plek in het dorp, een eigen structuur en vooral ... een eigen inkomen doordat de helft van onze winst terug stroomt naar hun bankrekening en zij zelf een faire prijs bepalen voor hun sheaboter. Karitéboter wordt dan ook niet voor niets 'Het Goud van de vrouwen' genoemd. Het is een product waarbij de productie al eeuwenlang traditioneel volledig in handen is van de vrouwen en waarbij de winst ook door vrouwen wordt beheerd. De sheaboter wordt volledig ambachtelijk gemaakt, een zeer intensief proces, en wordt niet gefilterd of bewerkt waardoor onze karité een hoge concentratie natuurlijke vetten en vitamines bevat.
Het viel mij altijd op dat er bij grote cosmetische merken vaak shea gebruikt wordt als basis, maar in zo'n verdunde en gezuiverde vorm dat er van de oorspronkelijke werking nauwelijks nog iets overblijft. Ook de producenten die aan de basis staan worden vaak nauwelijks betrokken en krijgen niet het loon noch het respect dat ze verdienen.
Hier wil ik met Chéry Faso een verschil maken, door rechtstreeks te werken, kleinschalig, ambachtelijk, transparant en fair.
'Het Goud van de vrouwen, Goud waar onze huid van houdt'.

Ik reis regelmatig naar West Afrika en gaandeweg creëerde ik nieuwe samenwerkingen, o.a met een coöperatieve in Ghana en recent ook met een scholenproject voor gevluchte kinderen in het Noorden van Burkina. Deze nieuwe samenwerkingen resulteerden in nieuwe producten, en naast onze pure shea producten verkopen we nu ook zepen, pure baobab olie en woestijn dadelolie. Allemaal afkomstig van kleinschalige projecten waarmee we rechtstreeks samenwerken zonder tussenschakels en waarbij de vrouwen achter het product centraal staan.

Naast import van fair trade verzorgingsproducten, produceer ik ook zelf karitéproducten hier. Ik ben coöperant bij de coöperatieve Aardend Werk temidden van de geurende lavendelvelden in Lievegem, en kan hierdoor gebruik maken van het gedeeld cosmetica platform waar ik de ruwe blokken karité verwerk tot heerlijk zachte karitémengelingen en balsems die je nu via Boeren & Buren kan ontdekken.

Wil je meer weten over onze producten en projecten? Neem dan een kijkje op onze site cheryfaso.be, of volg Chéry Faso op FB of Insta.

Adres
Grensstraat 39
9000 Gent
2010
Jaar van oprichting
1
voltijdse werknemer

Het beroep en de werkwijze van Chéry Faso

Werkplaats

Gebruikt een gedeelde werkplaats

Basisingrediënt

Karitéboter

Afkomstig van een leverancier buiten de EU

Biologische producten, fairtrade producten, ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Woestijn dadelolie, baobab olie

Afkomstig van een leverancier buiten de EU

Biologische producten, fairtrade producten, ambachtelijke producten

Andere ingrediënten

Etherische oliën

Afkomstig van een lokale landbouwer, afkomstig van een leverancier binnen de EU

Biologische producten, producten afkomstig van een gecertificeerde productie, lokale producten (-250km), ambachtelijke producten

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.