De producten van

ijs Anita

IJsmaker, Mol
Nico Verstraelen
Nico Verstraelen heeft ijs Anita opgestart in 1980. Het bedrijf is gevestigd te Mol, in Vlaanderen.

Het project

Al meer dan een kwarteeuw is ijs Anita een begrip in de Kempen. De start in 1980 kan toegeschreven worden aan het toeval, maar de zorg voor de constante hoge kwaliteit is al die jaren een bewust streven geweest. De faam die ijs Anita verworven heeft, is dus helemaal geen toeval, maar het resultaat van een voortdurende zorg om de klant een lekker ijsje te bieden.
• Aanvankelijk werkten Herman en Annita in Geel bij Bell Telephone. Na de geboorte van de kinderen, Nico en Philip, besluit Annita te stoppen met werken. Niet alleen koken kost geld, maar ook kinderen zijn financieel een zware opgave en daarom zoekt Herman een bijverdienste. Hij gaat in de weekends voor Kuypers IJs met een ijskar rondrijden. Dat lukt Herman vrij aardig. Langs zijn ronde wordt hij snel bekend omwille van zijn jovialiteit en goedlachsheid, zijn spontaniteit en gevatte antwoorden. Een kwinkslag is nooit ver weg.
• Langzaamaan rijpt bij Herman en Annita de gedachte om zelf een eigen ijsjeszaak op te starten. Hun inspiratie halen ze via Hermans vader in de eigen familie. In Retie baat Joanna een tante van Herman langs vaders kant, een snoep- en sigaretten-winkeltje uit. Daarnaast draait ze ambachtelijk ijs dat ze ook in haar winkeltje verkoopt. Zowel Joanneke, die tot op hoge leeftijd in de zaak dienstbaar bleef, als het ijs worden tot ver in de omgeving een begrip. Met veel diplomatie en tact overtuigt Hermans vader Joanneke om haar recept prijs te geven. Het feit dat Joanneke kinderloos gebleven was, speelt daarbij een rol, want ze besefte ook wel dat het recept zou verloren gaan als ze haar geheimen niet doorgaf.
• Contacten met leveranciers worden gelegd, een boer wordt ingeschakeld voor de levering van dagverse melk en in 1980 start Herman – met vele vraagtekens – een eigen ijskarronde. Het wordt, dankzij het recept van Joanneke dat minutieus gevolgd wordt, een succes van bij de start. Zodanig zelfs dat na enkele jaren de inkomhal van de eigen woonst omgebouwd wordt tot een winkeltje waar Annita ijsjes verkoopt.
• Een grote stap wordt gezet in 1988 als besloten wordt om ingrijpende verbouwingen uit te voeren voor de creatie van een ijssalon-tearoom met 35 zitplaatsen binnen en even zoveel op een terras dat door Herman en Annita omgetoverd wordt tot een aangenaam plekje om te vertoeven, met veel groen en bloemen. In het ijssalon worden ijscoupes, wafels, pannenkoeken en kleine snacks aangeboden. Het worden immens drukke jaren en in 1994 besluit Herman te stoppen met zijn ronde en de oudste zoon, Nico, neemt zijn plaats in. In het ijssalon zit men ook niet stil want doordat de jongste zoon, Philip, ondertussen een opleiding als kok heeft afgerond, breidt men het aanbod uit met heuse hoofdgerechten.
• Als de situatie te hectisch wordt besluiten Herman en Annita in 1998 om het ijssalon te sluiten. Dat is voor Philip meteen het tijdstip om zijn medewerking te stoppen, omdat hij zijn toekomst anders wil invullen. In 2001 zetten Herman en Annita bewust een stapje opzij en Nico en zijn vriendin Katrien nemen de zaak over. Reeds één jaar later besluiten zij om het vroegere ijssalon om te bouwen tot een nieuwe winkel. In deze winkel blijven Katrien en Annita actief, Nico toert nog rond met de ijskar en Herman maakt zich bijzonder verdienstelijk op de achtergrond.
• In de zomer van 2011 is Annita gestopt als actief medewerkster. Tom heeft Nico vervangen in de ijswagen, en nu helpt Nico een handje in de winkel en bij Herman in het atelier. Er zijn ook weekeindstudenten die afwisselend zaterdag en zondag namiddag werken, en voor vrijdag avond hebben wij ook hulp.
• In 2020 vieren wij ons 40 jarig bestaan met een volledig nieuwe uitstaling en huisstijl. Terug naar het oorspronkelijke authentieke! Dit is ook het jaar waarin onze ambacht erkend woord door het HIB-label (Handmade in Belgium).
• In december 2021 wordt dankzij het echte ambachtelijke recept de erkenning verkregen van ‘ERKEND AMBACHT’. Uiteraard doordat wij ons ijs bereiden van allemaal afzonderlijke grondstoffen ipv van met puddingmixen. Waarvan de belangrijkste grondstoffen uiteraard verse melk en verse (vrije uitloop) eieren zijn.
• Zjowanneke heeft het zeker niet beseft maar haar recept laat tot op vandaag nog ontelbare mensen genieten van een heerlijk ouderwets ijsje bereid met verse hoevemelk en natuurzuivere ingrediënten.

Adres
Brandkuilstraat 24
2400 Mol
1980
Jaar van oprichting
2
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van ijs Anita

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Verse melk, eieren

Afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km)

Secundaire ingrediënten

Diverse

Afkomstig van een binnenlandse leverancier

Lokale producten (-250km)

Andere ingrediënten

Vanille, chocolade, mokka, diverse fruitpurees, .....

Afkomstig van een binnenlandse leverancier

Lokale producten (-250km)

Opmerking

Verse melk en verse eieren zijn van een lokale producent. Verse melk wordt bij een melkveehouder gehaald binnen een afstand van 9km, de verse eieren zijn vrije uitloop eieren en worden gehaald binnen een afstand van 12km. De andere grondstoffen worden geleverd door diverse leveranciers binnen België.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.