De producten van

Forellenkwekerij Krijtland

Viskweker, Lemiers
Philip Hermans
Philip Hermans heeft Forellenkwekerij Krijtland opgestart in 2017. Het bedrijf is gevestigd te Lemiers, in Limburg.

Het project

Verse forel, op ambachtelijke wijze gekweekt

Forellenkweek, hoe kom je erbij? De uitspraak “uit een hobby geboren” is hier zeker van toepassing.

Het zelf opkweken vanaf het ei-stadium tot volwassen consumptievis. Mooier kan in onze ogen niet. Zo zijn we gestart en zijn we onze kwekerij stukje voor stukje aan het opbouwen. Eerlijke, ambachtelijk, in bronwater, gekweekte forel en andere salmoniden uit het krijtland.

In onze kwekerij worden diverse soorten forel opgekweekt. Het start met de aanvoer bevruchte van kwaliteit eitjes uit Duitsland, Denemarken, Canada en Amerika. Deze eieren komen terecht in de ‘kraamkamer’ van de kwekerij en worden geplaatst in met schoon water gevulde bassins.

Na enkele weken komen de eitjes uit en de eerste kleine visjes zijn te herkennen. 10 tot 14 dagen kunnen de jonge forellen zich zelf voeden vanuit de dotterzak. Daarna is het zaak de kleine visjes langzaam te laten wennen aan droge, gekorrelde voeding.

Groeien is nu de voornaamste taak van de forel. Over een periode van 3 a 4 maanden groeit de forel uit tot een echt visje van ongeveer 8 tot 10 cm. Dan is het moment aangebroken dat de forellen vanuit hun kraamkamer naar de vijvers buiten vertrekken.

Eenmaal in hun buitenverblijf aangekomen hebben ze alle ruimte en tijd om uit te groeien naar een volwassen consumptieforel van ongeveer 300 gram. Dagelijkse voeding en schoon, zuurstofrijk water blijft natuurlijk ook in deze periode van essentieel belang.

Na 12 a 14 maanden is het dan zo ver. De forellen van ongeveer 300 gram mogen uitvliegen naar een vijver waar ze gevangenen kunnen worden door vissers. Of gaan ze, al dan niet gerookt, op het bord van de consument in een restaurant.

In onze kwekerij worden op dit moment onderstaande soorten gekweekt.

Regenboogforel
Beekforel
Goudforel
Bronforel
Zalm

Op dit moment hebben we alleen Regenboogforel in ons assortiment .
De andere soorten forel hebben nog een tijdje nodig om op consumptiemaat te geraken.
Zodra er andere soorten verkoop klaar zijn zullen we deze ook gaan aanbieden.

Afgelopen jaar zijn we gestart met het kweken van echte Zalm.
Dit gebeurt nergens in Nederland.
De kleine zalmpjes zijn gezond en groeien prima!
Wij hopen dan ook binnen twee jaar echt lokaal gekweekte zalm te kunnen gaan aanbieden.

De paling die wij op dit moment aanbieden krijgen wij van een collega kweker uit het noorden van de provincie.
Wel ligt het in de planning om dat in de toekomst zelf te gaan doen.
Voorlopig richten wij ons op het kweken van forel.

Het roken van al onze vis gebeurt nog op ambachtelijke wijze, zonder enige toevoegingen.
Alle producten worden gepekeld in zout en op een beukenhout gerookt.

Adres
Mamelis, 14a
6295 NB Lemiers
2017
Jaar van oprichting
1
voltijdse werknemer

Het beroep en de werkwijze van Forellenkwekerij Krijtland

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Vis

Productie op eigen bedrijf

Ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km)

Andere ingrediënten

Andere ingrediënten: niet ingevuld

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.