Kies de lekkerste en beste producten uit jouw streek. Ondersteun de lokale economie en draag bij aan een gezellige buurt.

Het avontuur van de Buurderij-Verantwoordelijke

1Stel je project voor

De opening van een Buurderij vraagt om een sterke persoonlijke betrokkenheid. Om er zeker van te zijn dat je project haalbaar is, gaan we eerst samen je motivatie en plannen na.

2 Vind een gezellig trefpunt

Je Buurderij moet een ruimte hebben om de bijeenkomsten te organiseren. Het maakt niet uit of deze ruimte openbaar is (cultureel centrum, museum, school...) of privé (restaurant, café, concertzaal...). Wat telt is dat je Buren er zich thuis voelen.

3Bouw je Buurderij op

Trek erop uit en laat je omgeving kennismaken met je project! Beetje bij beetje zal je een hechte groep van gemotiveerde Buren en Boeren vinden.

4Organiseer regelmatige bijeenkomsten

Stel elke week een gevarieerd aanbod van lokale producten samen voor de leden van je Buurderij. Zij kunnen vervolgens online hun bestellingen plaatsen. Op de dag van de bijeenkomst kunnen ze hun bestellingen komen ophalen en de Boeren ontmoeten.

Breng leven in je Buurderij

Op de dag van de bijeenkomst komen de Buren en de Boeren samen op een echte boerenmarkt. Een uitgelezen kans voor de buurt om veel meer dan alleen producten uit te wisselen. Feestelijke evenementen, gedeelde diensten, boerderijbezoeken en workshops: je Buurderij zal al snel een levendige ontmoetingsplek worden.

Portretten van Buurderij-Verantwoordelijken

Aurélie Labarge

Vorst, Brussel

Het idee van de korte keten speelt al een tijd in het hoofd van Aurélie. In 2010 denkt ze een systeem uit dat nauw aansluit bij dat van Boeren & Buren. Twee jaar later zet ze een voedselcoöperatie op voor de bewoners van haar buurt. Zo had Aurélie, toen het concept overwaaide vanuit Frankrijk, reeds op natuurlijke wijze de eerste Buurderij opgebouwd in België, waar op dat moment nog niemand van dit systeem had gehoord. Tegenwoordig gaat het haar Buurderij voor de wind. De bijeenkomsten vinden plaats in een cultureel centrum, waar zo’n 200 loyale buren elke week samenkomen om zich te laten verwennen.

Mohamed Ahripou

Oudergem, Brussel

Mohamed is een doorgewinterd stadsmens wanneer hij in de zomer van 2013 zijn project van Boeren & Buren opstart samen met zijn gezin, om de mensen van zijn buurt meer samen te brengen. Met de hulp van zijn vrouw en zoon organiseert hij de bijeenkomsten in een mooie co-working ruimte, waar hij elke week zorgt voor leven in de brouwerij. Missie volbracht, de Buurderij van Oudergem is een groot succes! Terwijl hij eerlijkere systemen tussen producenten en consumenten al langer belangrijk vindt, wordt Mohamed ondertussen meer en meer een echte militant voor de korte keten, maar ssst want hij weet het zelf nog niet...

Régine Meulenyser

Hennuyères, Henegouwen

Régine, die opgroeide op een boerderij, hoort dikwijls dat er “geen toekomst is voor de kleine boerderijen”. Aan de vooravond van haar 50ste verjaardag maakt ze de beslissing om haar energie te steken in wat ze écht belangrijk vindt. Tijdens een toevallig gesprek hoort ze van Boeren & Buren en het is meteen een perfecte match! In minder dan drie maanden tijd bouwt ze haar eigen plattelands-Buurderij op door samen te werken met ambachtelijke boeren uit de nabije omgeving, en al snel groeit haar project uit tot een groot succes. Haar geheim? Klein beginnen, goede producten kiezen, onderlinge concurrentie tussen de producenten vermijden en hen een interessante omzet garanderen voordat je het aanbod verder uitbreidt.